Metsänomistajakurssilta oppia metsän omaehtoiseen hyödyntämiseen

”Kasva metsäsi mukana” metsänomistajakurssi järjestetään syksyllä toista kertaa Mikkelin kansalaisopistolla. Ensimmäinen kurssi pidettiin alkuvuodesta, eikä kaikki halukkaat mahtuneet mukaan. Uuden kurssin sisältö pidetään samana kuin ensimmäisellä kerralla. Kurssilla painotetaan omaehtoista ja omatoimista metsätaloutta, joka tarkoittaa, että metsänomistaja on tietoinen ja taitoinen nykyajan metsähallinnoinnin mahdollisuuksista ja metsänhoitotöistä. Nykyaikaiseen omaehtoiseen metsätalouden hallinnointiin liittyvät esimerkiksi puukaupan kilpailuttaminen digitaalisesti, verkkometsäsuunnitelman hyödyntäminen sekä veroilmoituksen lähettäminen sähköisesti. Metsähoidossa omatoimisuus painottuu töihin, joissa ei tarvita isoja koneita, kuten istutukseen ja taimikonhoitoon. Kurssilla painotetaan taloudellisesti kestävää metsänhoitoa ottamalla huomioon metsänomistajien tavoitteet ja erilainen lähtötaso. Kurssi tarjoaa oppia niin uusille kuin kokeneemmille metsänomistajille.

 

Metsänomistajan omaehtoisuus edellyttää tietoisuutta nykyaikaisista tavoista hallita metsäomaisuutta hyödyntäen etenkin digitaalisia palveluita. Digitaalisia metsäpalveluita ei kannata säikähtää, vaan ne kannattaa valjastaa omaisuutensa näppärään hallitsemiseen. Palvelut kehittyvät kaiken aikaa, mutta ne ovat jo nykyisin hyvällä tasolla tarjoten paljon helpotusta asioiden hoitamiseen. Omaehtoisessa metsätaloudessa metsänomistaja ei ole riippuvainen yksittäisistä organisaatioista omaisuutensa hoitamiseksi, vaan hän pystyy selvittämään palvelutarjontaa laajemmin ja kilpailuttamaan niitä tarvittaessa itsenäisestikin.  Digitaaliset metsäpalvelut mahdollistuivat ja laajenivat metsien laserkeilauksen ansiosta, jolloin metsien puut saatiin digitaaliseen muotoon. Tämän jälkeen eri organisaatiot ja ohjelmistotalot ovat kehittäneet jatkosovelluksia, joista on metsänomistajille paljon hyötyä. Digitaaliset peruspalvelut ovat myös usein maksuttomia metsänomistajille.

 

Käytännöllisin viranomaispalvelu metsäomaisuuden hallinnointiin on Metsäkeskuksen ylläpitämä metsään.fi palvelu, joka perustuu metsien laserkeilaukseen. Sitä kautta on mahdollista tehdä itsenäisesti metsänkäyttöilmoitukset ja Kemera-tukihakemukset sekä päivittää metsässä tapahtuvia muutoksia. Kuutio.fi palvelu taas lienee maailman edistynein puukaupan kilpailuttamisen palvelukokonaisuus. Siihen kirjautumista on viimeksi helpotettu suoraan metsään.fi palvelun kautta. Wuudis.fi palvelu taas mahdollistaa metsäomaisuuden näppärän päivittämisen ja tietojen joustavamman jakamisen sekä ammattimaisemman metsäsuunnitelman ylläpidon. Lisäksi sitä kautta metsänhoitotoimenpiteitäkin voi kilpailuttaa. Myös pankki- ja vakuutussektori on herännyt metsien laserkeilauksen mahdollisuuksiin. OP-metsän sovelluksessa on toteutettu metsänarvonmääritys yksinkertaisessa muodossa ja palvelussa on myös metsäkirjanpidolle hyödyllinen kuittien säilytys”pankki”. Vastaavia metsänarvonmäärityksen yhteenvetopalveluita löytyy suurempien metsäyhtiöidenkin verkkosivuilta. Lisäksi verohallinnon digitaaliset palvelut ovat kehittyneet mahdollistaen metsäveroilmoituksen jättämisen ja verojen maksamisen. Kaikkien palveluiden joustava käyttö vaatii pientä säätöä ja taustatietoa niiden hyödyntämiseksi. Lisäksi monien palveluiden laskentaperusteita olisi hyvä selvittää ennen kuin niitä pitää ainoana totuutena.

 

Mahdollisuuksia oman metsätilan digitaalisesta hallinnoimisesta löytyy siis reilusti. Omaehtoisen hallinnoinnin lisäksi metsänomistajan on hyvä määrittää omaa osaamista ja jaksamista myös metsänhoitotöiden omatoimisuuden suhteen. Mitä toimenpiteitä voisin tehdä itse, entä mitä toimenpiteitä olisi kannattavampi ostaa muualta? Istutuksia ja taimikonhoitoja oppii tekemään itsenäisestikin, mutta puun kaato ja kuljetus vaativat jo enemmän ammattitaitoa ja kalustoa. Kaikkea ei ole siis järkevää toteuttaa itse vaan moni asia voi vaikuttaa metsänomistajan päätöksiin ostaa yksittäisiä metsänhoitopalveluita tai jopa hallinnointipalveluita muualta. Metsänomistajan kannattaa kuitenkin tiedostaa, missä tilanteissa voisi toimia itsenäisesti ja missä tilanteissa voisi käyttää ammattiapua. Omaehtoisen ja omatoimisen metsätalouden harjoittaminen tarkoittaakin sitä, että metsänomistaja osaa tunnistaa omat tavoitteensa ja toiveensa metsäomaisuuden hoidosta ja hallinnoinnista sekä kykenee hakemaan apua tarvittaessa. Metsänomistajan etu on laaja ja laadukas metsäpalvelutarjonta metsätilan läheisyydessä. Sitä eivät hyvätkään digitaaliset palvelut korvaa.

 

Ilmoittautuminen ”Kasva metsäsi mukana” metsänomistajakurssille alkaa 20.8.2018 klo. 10  https://opistopalvelut.fi/mikkeli/index.php

Lisätietoa kurssista: https://opistopalvelut.fi/mikkeli/course.php?l=fi&t=8633

Tervetuloa kurssille!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.